Svendborg Kammermusikforeningkoncert 489 Nightingale String Quartet


Nightingale String Quartet

Søndag
25. november 2018
Kl. 15:30


Borgerforeningen


Gunvor Sihm, violin. Josefine Dalsgaard, violin. Marie Louise Broholt Jensen, bratsch. Louisa Schwab, cello


Program:
Haydn strygekvartet opus 33 nr. 3 "Fuglen"
Holmboe strygekvartet nr. 15
Langgaard variationer over "Mig hjertelig nu længes"
Sjostakovitj strygekvartet nr. 9

“Strange and Wonderful... The Nightingale Quartet understand all these aspects: the provocative vitality, the fragile sensitivity and the striking intellectual independence behind it all.” (Stephen Johnson, BBC Music Magazine maj 2012).

Et genhør med Nightingale String Quartet, somm vi ikke har haft i Forenningen siden januar 2014. Kvartetten blev dannet i 2007 og består af Gunvor Sihm og Josefine Dalsgaard, violiner, Marie Louise Broholt Jensen, bratsch, og Louisa Schwab, cello. De fire unge musikere er uddannet fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium med professor Tim Frederiksen som kvartettens mentor. Derudover har de studeret hos professor Hatto Beyerle, grundlægger af Alban Berg Kvartetten, og på European Chamber Music Academy i Hannover.
De fire musikere deler en stærk kærlighed både til strygekvartetrepertoiret og til hinanden som musikere og bedste venner. Allerede i 2008 vandt de 1. Pris i Det Kgl. Danske Musikkonservatoriums kammermusikkonkurrence, og siden har de vundet priser i både ind- og udland, bl.a. DR P2’s kammermusikkonkurrence og DR P2’s Talentpris med dommerkomiteens ord: "for med brændende passion, uimodståelig gejst og smittende indbyrdes lydhørhed at få den klassiske strygekvartet til at sprælle af liv - så musikken taler direkte og stærkt til både nye og gamle lyttere". Desuden har kvartetten modtaget flere legater, og i 2014 blev Nightingale String Quartet tildelt Gramophones award "Young artist of the Year".
Kvartettens indspillede CD-serie med Rued Langgaards samlede strygekvartetter har sendt de fire danske musikere i Nightingale String Quartet direkte til tops i international musikpresse, med udmærkelser som Editor’s Choice i verdens to førende tidsskrifter for klassisk musik, Gramophone, og BBC Music Magazine.
En nyt og spændende projekt for Nightingale String Quartet er samarbejdet med filminstruktøren Mads Nygaard Hemmingsen om to banebrydende klassiske musikvideoer til musik af Dmitri Shostakovich og Rued Langgaard, som begge udfordrer hvad klassisk musik er, og hvad den kan. Videoerne kan findes på youtube.com og vimeo.com.


koncert 490 Den franske strygekvartet VOCE


quatuor VOCE

Lørdag
2. februar 2019
Kl. 15:30


Borgerforeningen

Program:
Britten Three Divertimenti
Debussy Strygekvartet opus 10
Bartok Strygekvartet nr. 1
koncert 491 Genhør med den japanske pianist Kotaro Fukuma


Kotaro Fukuma

Søndag
17. marts 2019
Kl. 15:30


Borgerforeningen

Program:
Mozart sonate i D-dur K576
Beethoven sonate i c-mol opus 111
Schubert sonate i B-dur D960
koncert 492 Musica Ficta


Musica Ficta

Søndag
7. april 2019
Kl. 15:30


Sct. Nicolai Kirke


Kammerkoret Musica Ficta under ledelse af Bo Holten


Program:
Orlando di Lasso Lagrime di San Pietro
(Sankt Peters Tårer)

Lagrime di San Pietro
(7 SANGERE OG BO HOLTEN.
Lassus’ tonesætninger af ”Petri tårer”om Peters anger over tre gange at have forrådt Jesus, viser komponisten fra den mest mystiske, ydmyge, men samtidig farverige og originale side. Det var i de sidste leveår, at Lassus helligede sig kompositionen af 21 syvstemmige satser, hvoraf de 20 første er tonesætninger af Luigi Tansillos ”Lagrime di San Pietro”. Disse bodfærdige tekster, der i originalen løber til over 1000 vers, var uhyre populære i slutningen af 1500-tallet som opbyggelig læsning.
I fortolkningerne af de 20 strofer træder mesteren frem: som Beethoven i sine sidste kvartetter, Mahler i sin 9. symfoni og Wagner i Parsifal sammenfatter Lassus et langt musikerlivs erfaringer 
i en sublim og timelang ytring af stor udtryksstyrke. Som epilog til de tyve satser har Lassus selv digtet teksten til den latinske motet“Vide homo”, som dybt bevægende kroner og afslutter et formidabelt livsværk af afklaret skønhed og serenitet. Selv skrev Lassus om sit værk: ”Ligesom dagen er smukkest ved solnedgangstide, så har jeg måske præsteret noget af mit smukkeste her i mit livs skumring”. Tre måneder senere var Lassus selv borte.


ALDRIG BARE EN KONCERT
Med ubøjelig vilje til bestandig, gennem de sidste 22 år, at præsentere koncertprogrammer, ja koncertprojekter, der er konciperet som helheder, forligger nu vores tilbud til koncertarrangørerne for hele 2018.
Musica Fictas program-motto ALDRIG BARE EN KONCERT fortæller om denne vilje til at koncertoplevelsen skal være en ubrudt helhed som skærper lytterens oplevelse af musikken ud
fra dens historiske, stilistiske og ideologiske udgangspunkt. Tiden er for længst løbet fra tilfældigt sammensatte programmer der hjernedødt aflirer forskellige kompositioner i en rækkefølge, der ikke giver mening. For at levendegøre den enestående 1000-årige vesteuropæiske musikalske kanon er det nødvendigt at anskue musikken i en større sammenhæng - simpelthen for at kunne forstå den. Musik skal, lige så vel som litteratur og billedkunst, forstås, og ikke bare konsumeres som en ligegyldig strøm af kønne lyde, for det vil svare til at læse en bog på et sprog man ikke forstår. Også musik er et sprog der skal... forstås!
Musica Ficta tilbyder derfor stolt følgende koncertprojekter. Alle har de en indre sammenhæng der vil give lytteren et bredere per- spektiv hvormed man kan forstå musikken, indse hvorfor den er, som den er, og hvad den har at sige.
Bo Holten